Revista PSYCHOLOGIES

PSY142_digital-1_page-0001-1.jpg

Hipnoza aplicata in Oncologie.

Orice ce se intamplă in minte este reflectat in corp. Schimbând percepția minții aspura corpului, se pot realiza miracole!

Subconștientul este ca un servitor ascultător – făcând exact ce i se spune. În subconștient nu există rațiune, nu există păreri, nu există nimic rațional, el doar urmeză instrucțiuni. Conștiința în schimb gândește, reflectă, acționeză rațional și adesea provoacă cererile tale. Prin urmare, ea trebuie să fie relaxată, să o reduceți la tăcere pentru a nu argumenta cu sugestiile pe care le dați subconștientului. El nu cunoste negația, de aceea toate sugestiile făcute sunt cât mai pozitive.

Doctorul german Ryke Geerd Hamer a demonstrat că există o strănsă legătură între strarea mentală și boală, considerând că fiecare om se înbolnăveste din cauza unui program mental distructiv, născut în urma unui șoc emoțional.

Pentru a se vindeca, este necesar ca bolnavul să încerce să întelegeagă ce se se întâmplă cu el pentru a avea o atitudine sănătoasă și constructivă. Toată suferința si durerea este creația mintii noastre. Într-o minte liniștită se creează o nouă realitate. Hipnoza poate ajuta să schimbăm anumite tipare de gandire si implicit comportamentale, să rezolvăm anumite conflicte.

Hipnoterapia este o tehnică putin înțeleasă la ora actuală în România, fiind o punte în presupusul dualism între minte și corp. Pentru multe persoane hipnoza este plină de mituri, infricosează, creând idea falsă de pierdere a autocontrolului. Când de fapt este o stare de profundă relaxare, acceptare si deschidere către soluții de rezolvare a multor probleme. Ar fi minunat daca noi oamenii am intelege că la baza tuturor necazurilor noastre stau emoțiile prin care trecem ca urmare a unor evenimente exterioare sau pe care chiar noi ni le cream. Căci cea mai mare nevoie a omului este aceea de a se simți in sigurantă, protejat.

Hipnoza poate fi descrisă ca o formă de atenție sporită in relaxare profundă, pregatită in a accepta sugestiile externe.

Odată ce bolnavul se află în această stare, hipnoterapeutul poate face o sugestie menită să producă beneficii terapeutice, acesta implicând afirmarea directă a beneficiului dorit pentru sănătate. Pot fi folosite sugestii indirecte, paradoxale sau metafore , aplicând tehnica Ericksoniană și programarea neurolingvistică.

Hipnoterapia este utilizată in mod eficient in tratamentul dependențelor de nicotină, alcool sau droguri,in tratamentul fobiilor, alergiilor, in tratamentul oncologic, precum și pentru reducerea fricii, anxietății din jurul situațiilor stresante, dar și în cazul atacurilor de panică.

În ultimii ani, hipnoterapia a fost folosită cu un uriaș succes în tratarea bolilor severe si în tratarea alergiilor. Cunoștințele noastre despre sistemul imunitar și patogeneza tulburărilor imune au crescut considerabil. Există sute de cercetări privind conexiunile complexe, dintre psihic, sistemul imunitar și efectul stării de spirit asupra proceselor bolii.

Succesul tratamentului este o combinație a relevanței sugestiilor, a profunzimii transei și a alianței terapeutice dintre terapeut și pacient.

Bolile fizice sunt de fapt modul prin care corpul îți spune că la nivel mental ceva nu este în regulă, că ai emoții rămase captive în interiorul tău. Tristețea, mâhnirea, respingerea, teama, supărarea, rușinea, frustarea sunt doar câteva exemple minore de emoții care se pot somatiza la nivelul organelor interne. Oricum, suma emotiilor negative este mai mare decat a celor pozitive. Toate aceste emotii, și trairi negrăite, nerezolvare, pot duce la imbolnăvirea inimii și intestimnului subțire, splinei sau stomacului, plămânului sau colonului, ficatului sau vezicii urinare, glandelor si organelor sexuale. Suntem ceea ce gândim, totul se somatizează.

Hipnoterapeutul dacă ar lucra cu un medic oncolog, rezultatele ar fi cu adevarat uimitoare. Pacienții diagnosticați cu cancer vor prezenta simptome specifice acestei boli din punct de vedere fiziologic, dar din punct de vedere psihologic, mai popular spus sufleteste, isi pot pierde controlul fiind stapâniți de teama de moarte, anxietate generalizată, depresie, lipsă de sperantă. Hipnoterapia poate atenua aceste trăiri. Pacienții care încep chimioterapie sau radioterapie pot constata că hipnoza reduce sau elimină drastic efectele secundare ale acestor tratamente, ajutând pacienții să se relaxeze și să facă față mai bine tratamentului și durerii.

Foarte mulți pacienți povestesc că au intrat în remisie după ce au fost supuși hipnoterapiei. Nu sugerez că hipnoterapia este un remediu pentru cancer ci doar că, in lumea auto-vindecării, hipnoza este la fel de apreciată ca si alte tratamente alternative.

De exemplu, pentru femeile cu cancer de sân, amintim cateva din beneficiile reale:

  • reducerea durerii și a stresului asociate cu cancerul în sine
  • scăderea efectelor secundare specifice chimioterapiei și tratamentelor cu radiații
  • stare mentală înbunătățită
  • restabilirea stimei de sine
  • reduce victmizarea, stresul și anxietatea
  • aceptarea situației
  • răspuns post chirurgical mai bun, mai putină oboseală și vindecare mai rapidă
  • liniste, calmitate, o stare bună generală, reprogramarea minții pentru sanatate si vitalitate

Durerea, oboseala și anxietatea sunt stâns legate între ele, iar dacă se diminuează una, cealaltă se reduce de la sine.

Hipnoza a dovedit de-a lungul timpului că înbunătățește rezultatele clinice, reducând în egală măsură costurile legate de tratamentul cancerului.

Ca o concluzie, am putea reține ca hipnoterapia este o opțiune colaterala de tratament, fără efecte secundare și fără consecințe negative raportate.

Call Now Button